5 tips om anders naar je geld te gaan kijken

 

Geld is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Het is onderdeel van ons dagelijks leven, en of we er nou interesse in hebben of niet, we hebben ermee te maken. Maar er zijn wel verschillende manieren om te denken over geld. Veel van hoe je over geld denkt, komt vanuit je opvoeding. Hoe deden je ouders het? Werd er veel gepraat over geld in je opvoeding? Of was geld een taboe-onderwerp? Wat het geval ook was, het heeft waarschijnlijk je kijk op geld gevormd. Maar wat nou als je graag anders naar geld wil gaan kijken? Als je wilt leren minder uit te geven? Of als je wilt leren om meer te gaan sparen? Dat is lastig, maar er zijn absoluut trucjes die je kan toepassen, waardoor je anders naar geld gaat kijken. Veel van deze trucjes heb ik zelf ook toegepast, om mijn kijk op geld te veranderen.



#1 Geld is geen show-off middel!

Dit is met stip de belangrijkste tip die ik kan geven. Geld is niet iets waarmee je hoeft te pronken. De rijkste mensen, zijn vaak niet degene die er het rijkst uitzien. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk, maar er zijn echt meer dan genoeg miljonairs die hun kleding gewoon bij de C&A kopen en rijden in een vrij doorsnee auto. Een dikke auto op de oprit is tegenwoordig bijna een status-symbool, terwijl heel veel van die auto’s gewoon op afbetaling zijn gekocht. Maar ja, dat staat er natuurlijk niet bij… Hou dit alleen wel in je achterhoofd, de volgende keer dat je jaloers bent op de nieuwe merkkleding van je collega, of op de vakantie van je buren. Dat ze iets doen wat heel leuk lijkt, betekent niet dat ze in geld zwemmen. Misschien zitten ze inmiddels wel diep in de schulden, of hebben ze gewoon heel lang, heel hard gespaard.

 

#2 Geld kan je maar één keer uitgeven

Dit lijkt een open deur, en dat zou het ook moeten zijn. Maar helaas is dat voor veel mensen nog niet zo. Doordat je tegenwoordig heel makkelijk bij veel webshops op rekening kan bestellen, zijn er flink wat mensen die geld uitgeven dat ze niet hebben. Dan lijkt het alsof je nog meer dan genoeg op je rekening hebt staan, dus koop je wat bij de H&M. Op rekening, want dat is wel zo makkelijk. En dan gaat de hypotheek ervan af en is je bankrekening leeg… Kopen op rekening, geeft voor veel mensen het idee, dat ze het niet hoeven betalen. Dat probleem van betalen, wordt verschoven naar de toekomst. Maar als je dit structureel doet, heb je echt niet ineens wél geld om het te betalen. Mijn gouden tip is dan ook altijd om niet op rekening te kopen. Als je het niet nu kan betalen, kan je het niet kopen. Zo simpel is het.

 

#3 Geld is ingewikkeld

Nee, niet voor iedereen, uiteraard. Er zijn genoeg mensen die geld heel makkelijk en overzichtelijk vinden. Maar dat zijn vaak mensen die er al flink wat tijd in hebben gestoken, om erover te leren. Voor veel mensen, is geld gewoon ingewikkeld. En dan niet eens zozeer het geld zelf, maar het overzicht erop. Want goed omgaan met geld, betekent eigenlijk dat je in de toekomst moet kunnen kijken. Nu klinkt dat heel ingewikkeld, maar ik bedoel daarmee niks meer dan dat jij moet weten wat er de komende 30 dagen wanneer van je rekening wordt afgeschreven. Als je dat weet, ben je al één stap dichterbij het goed omgaan met geld. Want overzicht, hoe saai dat ook klinkt, is wel de belangrijkste stap naar een fijne relatie met geld.

 

#4 Geld is vrijheid

Als je voldoende grip op je geld hebt, geeft dat heel veel vrijheid. Geld hebben als buffer, geeft vrijheid. Geen schulden hebben, geeft vrijheid. Als je daaraan denkt, de volgende keer dat je het in je zak voelt branden, is de kans groot dat je andere keuzes maakt. Want een extra jurkje bij de Zalando, geeft nou niet bepaald vrijheid. Dat 6e paar laarzen, zorgt ook niet voor veel geluk op de lange termijn. Realiseer je dat geld uitgeven bijna dezelfde reactie teweeg brengt in je hersenen als het nemen van drugs: het geeft een korte high, die geweldig voelt. Maar op lange termijn niet zo heel veel voorstelt. Terwijl die vrijheid die je krijgt, als je je geldzaken nu goed regelt, op lange termijn zo ontzettend veel meer echt geluk geeft!

 

#5 Geld is geen taboe!

Wij nuchtere Nederlanders worden regelmatig erg zenuwachtig als het gaat over geld. We houden heel angstvallig voor ons wat we verdienen, we vertellen heel omslachtig hoeveel ons huis ongeveer, plusminus, eventueel waard zou kunnen zijn en we vinden praten over geld lastig. En dat is zo zonde! Want als we niet praten over geld, hoe kunnen we dan van elkaar leren? Geld is iets wat overal om ons heen is. Iedereen gebruikt het, iedereen heeft er mee te maken. Dus waarom praten we er dan niet gewoon over? Laat dus de volgende keer als het onderwerp geld, werk of salaris ter sprake komt gewoon alle gêne varen. Wees eerlijk. Vertel hoe jij het doet. Luister hoe anderen het doen. Daar kan je zo ontzettend veel van leren! En niet alleen kan je er veel van leren, maar je zult waarschijnlijk versteld staan van hoe anders een ander tegen geld aan kan kijken. Dat is ontzettend verfrissend!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo hoog is onze hypotheek momenteel